Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η κούκλα και τα κριτήρια επιλογής

Η κoύκλα είναι ένα βασικό παιχνίδι για όλα τα παιδιά. Είναι η παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές, είναι η παρέα στο παιχνίδι φαντασίας, είναι αντικείμενο τρυφερότητας ή θυμού. Η κούκλα μπορεί να είναι το υποκατάστατο ενός μικρότερου αδελφού.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη κούκλας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να διαλέξετε την πιο κατάλληλη για να συντροφέψει το παιδί σας.

Μια κούκλα για ποιά ηλικία;
Τα παιδιά σε ηλικία 18 μηνών αρχίζουν συνήθως να ζητάνε μία κούκλα. Η κούκλα τους προσφέρει την ευκαιρία από την μία πλευρά να μιμηθούν τους μεγάλους και από την άλλη, παρατηρώντας την, να συνειδητοποίησουν το σχήμα του σώματός τους.
Αργότερα, όταν γίνουν 2 ετών, η κούκλα παίρνει μέρος στο παιχνίδι φαντασίας του παιδιού και γίνεται μία αληθινή παρέα. Θεωρείται αληθινό μωρό που θέλει να φάει, να νανουριστεί, να κοιμηθεί.
Στην ηλικία των 3 ετών η κούκλα γίνεται μία αληθινή φίλη που θα βοηθήσει το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο των μεγάλων.

Η Φράνκα
Εννοείται ότι όλα αυτά είναι στατιστικά. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν τα χρονοδιαγράμματα αυτά δεν συμφωνούν με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Πού είναι το ενδιαφέρον σε ένα παιχνίδι σαν την κούκλα;

  • Η κούκλα είναι ένα παιχνίδι που βοηθάει το παιδί να καταλάβει την καθημερινότητα, επαναλαμβάνοντας την με την κούκλα.
  • Είναι ένα παιχνίδι που επιτρέπει στο παιδί να εκφράζει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τα συναισθήματά του.
  • Είναι παιχνίδι καμμιά φορά προνομιακό για την συναισθηματική στήριξη του παιδιού.
Ποντικάκι με σαλιγκαράκι


…Και γιατί όχι για τα αγοράκια;
Αν ο γιός σας επιθυμεί μία κούκλα, μπορείτε να ανταποκριθείτε θετικά στην επιθυμία του, χωρίς ανησυχία. Η επιθυμία για κούκλα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους που είναι θεμιτοί και κατανοητοί:

  • Επιθυμία να μιμηθεί τον μπαμπά και την μαμά.
  • Επιθυμία να έχει ένα μικρότερο αδελφάκι.
  • Εν ολίγοις για συντροφιά...

Γενικοί κανόνες για την επιλογή κούκλας.

  • Η κούκλα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι ελαφριά και να έχει μέγεθος ανάλογο με το παιδί σας.
  • Σε μικρή ηλικία μία κούκλα από απαλό ύφασμα είναι η πιο σωστή επιλογή
  • Σε μεγαλύτερη ηλικία μια κούκλα με εκφραστικό πρόσωπο και αρθρώσεις μαλακές, για να μπορεί το παιδί να την χειριστεί εύκολα, να την βάλει να καθίσει, να την ντύσει και να την γδύσει.
  • Σε ηλικία πάνω από 3-4 χρονών μια κούκλα με μαλλιά είναι πολύ χρήσιμη για να την χτενίσει. Επίσης μιά κούκλα που μπαίνει στο νερό, είναι καλή παρέα για το μπάνιο.
  • Οι μηχανικές κούκλες (που μιλάνε, περπατάνε κλπ..) δεν είναι και τόσο απαραίτητες. Όσο πιο απλή είναι μιά κούκλα τόσο πιο πολύ θα επιτρέψει στο παιδί να παίξει ελεύθερα, σύμφωνα με την φαντασία του και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Κάρολ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου