Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Petank, Boules, μπάλες....



Μπάλες, Bowls, Boules. Petanque(Γαλλία), Bocce(Ιταλία), Bolas criollas(Βενεζουέλα), Bocha (Βραζιλία), Boćanje(Βοσνία), Colloquially(Σλοβενία).  Είναι ένα πολύ δημοφιλές  παιχνίδι, με απλούς κανόνες,  που έρχεται από το βάθος των χρόνων...
                              
Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις  πολλές χώρες και χωριά διεκδικούν την πατρότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν  ένα παιχνίδι με κέρματα,  στην συνέχεια  με βότσαλα και αργότερα με πέτρες που ονομάζονταν  «σφαιρίδια». Το ίδιο παιχνίδι παιζόταν με παραλλαγές στην Ρώμη.  Ίσως παιζόταν ακόμη πιο παλιά στην Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Σε σαρκοφάγο, 5.700πχ. βρέθηκαν δύο ισομεγέθεις μπάλες και μία μικρή, πράγμα που ίσως παραπέμπει στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
 
  
"Τ'αμπαλί" στην Λευκάδα

Είναι πολύ δημοφιλές παιχνίδι στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ασία, Αμερική κλπ. Οργανώνονται αγώνες και  πρωταθλήματα. Το παιχνίδι Boules Sport είναι υποψήφιο για ένταξη  στα επίσημα αγωνίσματα της  Ολυμπιάδας του 2024.
Εδώ μπορείτε να δείτε το κλιπ της υποψηφιότητας.  Πάντως ήδη υπάρχει στην Χειμερινή Ολυμπιάδα το «ξαδερφάκι» του, που ονομάζεται  κέρλινγκ (curling).

  
Μπάλες
 
Στο χωριό Λαγκάδα της Αιγιάλης στο νησί της    Αμοργού, παίζουν εδώ   πολλά χρόνια  το παιχνίδι «μπάλες» που είναι το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Μια παραλλαγή του παιζόταν και στις Λεύκες της Πάρου. Στην Λευκάδα ονόμαζαν το παιχνίδι  «Αμπαλί» και παιζόταν μέχρι πριν μερικές δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια   διαδίδεται γρήγορα στην Ελλάδα. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες  σε διάφορα μέρη της χώρας και συμμετέχουν σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες. Πρόσφατα η Ελλάδα έκανε αίτηση να ενταχθεί στην  FIPJP (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πετάνκ) και CEP (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πετάνκ).
 

Λαγκάδα Αμοργού
Γενικοί κανόνες του παιχνιδιού:
Οι κανόνες είναι απλοί, η τεχνική του όμως είναι αρκετά σύνθετη. Τοποθετούμε μία μικρή ξύλινη μπάλα σε μία απόσταση 10-15μέτρα.  Η μπαλίτσα αυτή παίρνει το όνομα της περιοχής που παίζεται: Cochonnet, Jack, Pig, Boccino, στην Αμοργό "κόστο" και στην Ζάκυνθο "τ’αμπαλί". 
Οι παίχτες πετούν  τις σιδερένιες μπάλες τους, διαμέτρου  70-80mm, με στόχο να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην μπαλίτσα, ακόμη και εξοστρακίζοντας τις αντίπαλες μπάλες.
 
 
 https://www.letsplay.gr/indexToys.php#!search/boules


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου