Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…



Πλησιάζουν   Χριστούγεννα  και  το παιχνίδι ετοιμάζεται   να
γιορτάσει κι αυτό, μ’ όλες τις έννοιες. Οι τηλεοράσεις θα γεμίσουν προτάσεις και οι «ειδικοί» θα ανταγωνιστούν στις κοινότοπες πια οδηγίες. Γονείς και παιδιά θα μπερδευτούν, μπορεί να αγχωθούν λίγο και να αισθανθούν αδύναμοι απέναντι στην επίθεση.

     Εμείς θα προτείναμε: Ψυχραιμία και κυρίως μέτρο


Πολλά ή λίγα;   Ακριβά ή φθηνά;

Ένα  παιχνίδι  είναι χαρά και διασκέδαση,  είναι  εμπειρία και γνώση.   Δυο  ή  τρία παιχνίδια μπορεί  να   πετυχαίνουν  καλύτερα αυτούς τους στόχους.  Τα πάρα  πολλά παιχνίδια όμως καταλήγουν στα σκουπίδια.  Κι αυτό  ίσως  να  μην αφορά μόνο τα παιχνίδια. Μια καλή ιδέα, για  να  μην  γίνουν  σκουπίδια,  είναι   να  προτρέψουμε  τα  παιδιά  μας  να  χαρίσουν  τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν.
Η χρησιμότητα  ενός παιχνιδιού δεν  εξαρτάται κυρίως  από την τιμή του. Άρα, μπορούμε να αγοράσουμε  το  καλύτερο  παιχνίδι,  χωρίς  όμως  να  κοστίζει μια περιουσία  ή πάντως όχι πάνω από το πορτοφόλι μας. Έτυχε ποτέ να δείτε ένα μικρό παιδί, να παίζει και να χαίρεται με το περιτύλιγμα και να αγνοεί το περιεχόμενο;

Πόσο ασφαλές πρέπει να είναι το παιχνίδι;

Είπαμε: όλα με μέτρο. Τα παιχνίδια σήμερα είναι αρκετά ασφαλή για τα παιδιά. Φυσικά, θα
επιλέξουμε ένα παιχνίδι με βάση τους κανόνες ασφαλείας.
Ως εκεί όμως. Ας μη μας αγχώνουν τα «προσέξτε αυτό, προσέξτε εκείνο». Το παιδί θα παίξει, θα ανακαλύψει, θα πέσει, θα μάθει. Το παιδί που θα μεγαλώσει σε «θερμοκήπιο», θα έχει πιο πολλά προβλήματα από μια γρατζουνιά στο γόνατο. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πρόσφατο συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου UBC* του Καναδά, πώς το ριψοκίνδυνο παιχνίδι, ενθαρρύνει την δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και την αντοχή του παιδιού.

 Ηλικία;   Αγόρι ή κορίτσι;

Σημαντικό στοιχείο στην επιλογή μας, είναι το σωστό παιχνίδι για την ανάλογη ηλικία του παιδιού. Οι εταιρίες αναφέρουν στις συσκευασίες τις ηλικίες και είναι χρήσιμος οδηγός. Θέλει όμως περισσότερη προσοχή, γιατί διευρύνουν πολύ τα όρια των ηλικιών για ευνόητους λόγους. Το ίδιο κάνουν και οι πωλητές παιχνιδιών. Καλύτερα είναι να ξεκινήσουμε από τα ενδιαφέροντα του παιδιού, τις ικανότητες, τις κλίσεις, τον χαρακτήρα του.

Όσο για τον διαχωρισμό, παιχνίδι για αγόρι ή κορίτσι, που επικράτησε στα τέλη του περασμένου αιώνα, όπως και η «θύελλα» του ροζ και του σιελ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Ας αναρωτηθούμε: πόσο σωστό είναι να στερήσουμε από ένα αγόρι μια κούκλα, ένα σερβίτσιο φαγητού ή ένα σετ ραψίματος; Κι από ένα κορίτσι ένα αυτοκινητάκι, μία κατασκευή ή ένα κατσαβίδι; Το σωστότερο είναι να αφήσουμε τα παιδιά, χωρίς επιρροές, να διαλέξουν αυτό που τους αρέσει.
 


Διαφημιζόμενο ή όχι;

Ο ρόλος της διαφήμισης είναι ένα αρκετά σύνθετο ζήτημα. Η τηλεοπτική διαφήμιση των παιχνιδιών, έχει πρόσθετα προβλήματα. Πρέπει να ξέρουμε πως η διαφήμιση στοχεύει στον εντυπωσιασμό και στην έμμεση επιβολή του προϊόντος. Να ξέρουμε επίσης πως το διαφημιζόμενο παιχνίδι έχει κατά κανόνα αρκετά επιβαρυμένη τιμή, σε σχέση με το προσφερόμενο. Δεν είναι όμως όλα τα διαφημιζόμενα παιχνίδια κακά και άχρηστα. Ούτε είναι σωστή η τακτική της απόλυτης άρνησης από τον γονιό. Η πιο αποτελεσματική τακτική, είναι η βοήθεια των γονιών και γενικά των μεγαλύτερων, να μάθουν στο παιδί να κοιτάζει κριτικά το περιβάλλον του, να επιλέγει αυτό που του αρέσει, να αρκείται στα απαραίτητα και να χαίρεται . Μέγα και καθοριστικό παραμένει πάντα το δικό μας παράδειγμα.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!
www.Letplay.gr


* http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150610131808.htm
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου